Scroll Top
Plaça General Prim, 2, 43001 Tarragona

L’ICAT explica als ciutadans l’escenari en el que queden les reclamacions sobre l’impost de les hipoteques

reclamacions-hipoteques-tarragona

Tarragona, 8 de novembre de 2018. L’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Tarragona (ICAT) ha explicat a la ciutadania el nou escenari creat arran de la decisió del Tribunal Suprem d’aquest dimarts que estableix que continuïn sent els subscriptors d’una hipoteca -i no les entitats bancàries- qui assumeixin els impostos derivats de la constitució del crèdit. En una sessió a càrrec dels presidents de les Seccions de Dret Civil i Dret Bancari de l’ICAT, Irma Roldán i Joan Andreu Reverter, s’ha posat sobre la taula el desconcert d’una rectificació sense precedents, però també s’ha instant als afectats a continuar lluitant i buscant l’empara de la justícia europea.

Segons Joan Andreu Reverter, “estem sorpresos i indignats, perquè la rectificació del Tribunal Suprem vulnera el dret a la invariabilitat de les sentències. No hi ha cap norma que digui que s’ha de replantejar una decisió judicial pel seu impacte socio-econòmic, com s’ha argumentat en aquest cas. I si condicionem les decisions judicials a les oscil·lacions borsàries de les entitats bancàries erosionem la credibilitat del sistema judicial”. Reverter ha posat l’accent en que la majoria per la que es va aprovar el pas enrere del Suprem “és molt minsa, és molt significatiu que hagi estat per la mínima, amb 13 membres del Tribuna Suprem que hi voten en contra, dels 28 que hi ha”. “Amb aquesta divisió de criteris no es pot donar per tancat un tema d’aquesta envergadura”, diu Reverter.

L’empara europea

El parer d’aquest jurista és que la justícia europea podria donar la raó als afectats, una situació que ha s’ha donat en altres abusos bancaris com les clàusules sòl i les hipoteques multidivisa, una situació que Reverter considera “lamentable, és trist que Europa ens hagi de venir a estirar les orelles”. Davant d’aquest escenari, els advocats recomanen constituir associacions d’afectats “perquè es comparteixen els costos i es té més força per mirar d’obtenir una sentència favorable”.

Pel que fa al canvi legislatiu que ha plantejat el govern del Pedro Sánchez, Reverter el valora positivament, però adverteix que “haurem de veure en què es concreta i si el govern de Pedro Sánchez té els suports parlamentaris per tirar-la endavant”. I matisa que, en tot cas, “seria una solució a partir d’ara, però el que no podrà fer la llei és contemplar la retroactivitat, això s’haurà de continuar lluitant judicialment”.

Related Posts

Leave a comment