Scroll Top
Plaça General Prim, 2, 43001 Tarragona

Fraus amb criptomonedes: un boom previsible

bitcoin-2643159_1920

No corren bons temps per als usuaris i inversors en criptomonedes. Sense entrar en judicis de valor sobre si aquestes monedes virtuals poden tenir un paper rellevant en les transaccions monetàries o sobre si és possible guanyar diners invertint-hi, el cert és que els darrers inputs sobre el sector són preocupants. D’una banda, perquè el seu valor s’ha desplomat en els darrers mesos. De l’altra, i més preocupant, perquè ha proliferat la delinqüència en forma de frau. Unes noves formes penals que no ho són tant: des de l’estafa piramidal que consisteix en lucrar-se captant nous adeptes (un clàssic) als atacs digitals que reprodueixen formats de delinqüència que ja havíem vist amb la banca tradicional.

Un fenomen que, després del boom dels últims anys, era previsible. Per la desregulació i manca de control que, precisament, és una de les coses que més valoren els seus partidaris, i per la naturalesa digital d’aquesta moneda, en una era en la que la ciberdelinqüència va per davant de molts sistemes de seguretat.

Una de les modalitats més habituals és el phising, que ja va disparar les alarmes de la banca electrònica tradicional. Consisteix en què un hacker capta les dades d’accés de l’usuari mitjançant un missatge que fa d’ham quan l’usuari clicka en un enllaç o obre un arxiu infectat. També hi ha l’opció de segrestar la informació amb el malware o software maliciós. O fórmules més agressives con extorquir un usuari amenaçant-lo amb divulgar arxius o informacions captades al seu dispositiu.

Davant d’aquest fenomen és molt important la prevenció, perquè la persecució policial és complexa quan l’origen del frau pot estar a Albània o a un país caucàsic. Per tant, siguem prudents: rebutgem correus sospitosos per remitent o perquè ens demanen accions urgents, actualitzem els nostres dispositius i els antivirus, etc. I si fem operacions amb moneda virtual fem-ho amb societats que estiguin dins la Comissió Nacional del Mercat de Valors, per poder tenir algú a qui reclamar si hi ha algun problema. Fora d’aquests entorns, estan proliferant els casos de xarxes d’estafadors amb afectats que tenen molt difícil recuperar els seus diners per la sofisticació dels procediments delictius.

No vull fer un judici sumaríssim a una figura que segur que tindrà un rol en el futur de les transaccions comercials, emparada per la tecnologia blockchain. Però tinguem clar que les operacions amb criptomonedes són operacions de risc. Perquè quan invertim en una divisa normal com el dòlar o l’euro, al darrere hi ha unes institucions oficials que t’emparen. Amb el bitcoin o les altres, en canvi, estem en una muntanya russa i no sabem quan, com ha passat, el seu valor es pot desplomar. I, malgrat tot, si som víctimes d’una estafa d’aquestes característiques, denunciar-ho.

Si has sigut víctima d’algun tipus d’atac o phising o vols assessorament a REVERTER ADVOCATS et podem ajudar.

Related Posts

Leave a comment