Scroll Top
Plaça General Prim, 2, 43001 Tarragona

El conflicte entre drets fonamentals i la lluita contra la Covid després de l’estat d’alarma

woman-2609869_1920

Com a pare de fills en edats properes als estudiants que van estar confinats a Mallorca, a partir del macrobrot que es va produir a l’illa, puc empatitzar amb els pares que van intentar diferents vies per solucionar el problema dels seus fills i que, finalment, van aconseguir que el Jutjat Contenciós-Administratiu núm. 3 de Palma els donés la raó i aixequés el confinament.

Sense estat d’alarma, les mesures de confinament col·lectiu només poden tenir sentit davant de situacions de risc objectiu, però no amb caràcter preventiu

Estic completament d’acord amb l’argument esgrimit per la Jutgessa quan considera que la quarantena limita un dret fonamental i alhora és una mesura desproporcionada pels joves que han donat negatiu o no s’han sotmès a la prova. El confinament, tal com diu la Jutgessa, és la mesura que s’ha d’adoptar, no per un potencial diagnòstic, sinó per un diagnòstic cert.

Actituds com la del Govern balear en aquest cas, ens fan pensar en la crítica, abundant durant els pitjors mesos de la pandèmia, que el combat al virus podia comportar un retrocés progressiu en els drets i llibertats dels individus i això amb voluntat de permanència (aquesta crítica estava vinculada a la tolerància dels estats democràtics amb la situació a Xina, que podia donar lloc a una certa distòpia autoritària).

Decaigut l’estat d’alarma, aquestes mesures de confinament col·lectiu només poden tenir sentit quan estem davant de situacions de risc objectiu i demostrat, però no amb caràcter preventiu. El ciutadà no pot ser considerat contínuament com a menor d’edat, sota la direcció dels organismes públics. Hem d’apel·lar al seny de cadascú de nosaltres per evitar la propagació del virus, en les seves noves variants i permetre que les mesures governatives siguin també proporcionades.

Si volem salvar la temporada turística, calen mesures proporcionades, equilibrades i sobretot emparades pel sentit comú

No pot ser que se’ns estigui parlant de la tornada del públic als estadis de futbol o a d’altres esdeveniments esportius, i, en canvi, es posi el crit al cel pel potencial risc que aquests estudiants puguin suposar per a les seves comunitats de residència. Per tant, si volem salvar la temporada turística, el meu consell és insistir i persistir en mesures proporcionades, equilibrades i sobretot emparades pel sentit comú.

Related Posts

Leave a comment